Sinüzit İlaç Tedavisi

Sinüzitin temel tedavisi ilaçlar

Sinüzitin temel tedavisi ilaçtır. Ameliyat ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen kronik sinüzitlerde ve polipli sinüzitlerde başvurulacak bir yöntemdir.

İlaç tedavisinin vazgeçilmezi antibiyotiklerdir. Antibiyotiklere yardımcı olarak burun içi ödemi azaltmak amacı iledekonjestanlar, iltihabı akıntının burundan kolayca atılmasını sağlayan mukolitikler kullanılabilir. Hangi ilacın ne dozda ve kaç gün kullanacağınıza doktorunuzun karar vermesi gerekir.

Ama şu unutulmamalıdır ki tedavi uzun sürebilir. Özellikle kronik vakalarda 3-4 hafta ilaç kullanmanız gerekebilir. Sinüzit tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar dışında burun spreylerde oldukça faydalıdır.

Özellikle;

• Serum fizyolojikli burun spreyleri,

• Deniz suyu spreyleri, veya

• Basınçla püskürtme yapan sinüs yıkayıcı spreyler (sinüs rinse) faydalıdır.

Bu spreyler uzun dönem kullanılabilir. Bağımlılık yapmazlar. Burun içini yıkayarak mikropların burun ve sinüsten uzaklaşmasına yardımcı olurlar.

Kortizonlu burun spreyleri de (rhinocort, nasocort, flixonase vs.) sinüzit tedavisine yardımcı olmak amacı ile zaman zaman kullanılabilir.

Kortizonlu spreyler sinüzit tedavisinde iki amaçla kullanılır:

1) Sinüzite bağlı burun içi ödemi fazlaysa.

2) Sinüzit temelinde alerji varsa.

Kullanılacak süre genellikle 20 günden az değildir. Bazen birkaç ay devam etmek gerekebilir.
Burun açıcı dekonjestan spreyler (otrivine, xylo-como, iliadin vs.) kısa süre kullanılabilir. Bu süre mümkünse 5 ila 7 günü geçmemelidir. Uzun süre kullanıldığı takdirde bağımlılık yapabilir.

Eğer çok sıcak veya çok soğuk bir yerde yaşıyorsanız, havanın kuru ve nem oranının düşük olmasını bekleriz. Böyle bir ortamın havasını solumak, sinüsleriniz için iyi değildir. Havanın kuruluğunu almak amacıyla buhar makinelerini kullanabilirsiniz. Özellikle gece yattığınız oda da buhar makinesi burun ve sinüs sağlığınız açısından oldukça faydalıdır.

Check Also

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları …