Sinüzit

Sinüzit, sinüslerin iltihabı anlamına gelmektedir. Sinüzit, Türkiye’de her yıl yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Romatizma ve yüksek tansiyondan daha fazla görülmektedir. Şeker hastalığından ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozmaktadır. O kadar ki; yaşam kalitesini fiziksel ve fonksiyonel açıdan bozmakla kalmaz, psikolojik olarak ta insanları etkileyen ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

Ülke ekonomisi açısından da sinüzit tedavisine harcanan para ciddi rakamlara çıkabilmektedir. Örneğin Amerika’da yapılmış bir çalışmada her yıl 8 milyar doların üstünde ilaç maliyeti ile karşılaşılmıştır. Ülkemizde de durum bundan çok farklı değildir.

Sinüslerimizin iltihaplanmasına birçok faktör neden olabilir. Bu faktörleri üç kategoriye ayırabiliriz:

1) Yapısal sebepler, eğik burun orta bölmesi, kırık burun, polipler, tümörler,

2) Çevresel sebepler, sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerjiler, kirli hava, kuru hava vs.

3) Doğuştan kaynaklanan sebepler, bağışıklık bozuklukları, astım trıadı.

Bu nedenler ne olursa olsun, çoğu durumda ortak tetikleyici duruma yol açmasıdır: Sinüslerin buruna açıldığı kanallar tıkanır. Kanallar tıkanınca sinüslerimizin ürettiği salgılar sinüs içine hapsolur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur. Kısa zamanda birkaç bin, birkaç yüz bin ve nihayet milyonlarca bakteri oluşur. Artık kişi sinüzit olmuştur. Sinüslerin içi iltihabi sarı yeşil sıvılarla dolmuş ve bu sıvılar genzimize akmaya başlamıştır.

Sinüslerimizde bu olaylar olurken biz kendimizi nasıl hissederiz? Pek çok kişinin yaşayabileceği ilk üçlü ile başlayalım:

1) Burun tıkanıklığı: Aşırı burun akıntısı ve bu akıntının etkisi ile burun etleri ve zarlarındaki şişme sonucu burun tıkanır.

2) Baş ağrısı: Sinüzit ağrısı zonklayıcı tarzda sevimsiz bir ağrıdır. Bazen yüzde ağırlık hissi şeklinde de hissedilir. Ağrının yeri genelde iltihaplanan sinüse göredir. Diş ve yanaklarınız ağrıyorsa Maksiler sinüsleriniz ön planda hastadır. Alnınız ağrıyorsa Frontal sinüsleriniz hastadır. Gözlerinizin arası ve burun kökü ağrıyorsa Etmoid sinüsleriniz, gözünüzün arkası veya başınızın arkası ağrıyorsa Sfenoid sinüsleriniz hastadır.

3) Geniz Akıntısı: Bu akıntı genellikle sarı yeşil, yapışkan bir akıntıdır. Özellikle geceleri akıntı genizde kurur ve yapışır. Çıkarılması güçleşir. Akıntı yutulduğu zaman mide bulantısı yapabilir. Genize akan koyu akıntı bakteri ve atık doku içerdiğinden ötürü ağız kokusu yapabilir. Yine geriye akan akıntının etkisi ile boğaz ağrısı ve öksürük görülür. Burun tıkanıklığından kulaklarda etkilenirse kulakta dolgunluk hatda işitme azlığı bile görülebilir. Koku ve tat bozuklukları da sıklıkla görülebilir. Ateş ve yorgunluk da sıklıkla görülen bulgulardandır.

Son söz: SİNÜZİT HASTALARININ HER HASTADA OLAN ORTAK TEK BULGUSU YAŞAM KALİTESİNİN BOZULMASIDIR.

Check Also

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları …