Akut ve kronik sinüzit nedir?

Sinüs enfeksiyonuna yakalanıldığı zaman iki şey olur:
1) Hasta iyileşir
2) Hasta iyileşmez
Şikâyetler en geç 3 ay içinde hiçbir şey kalmayacak şekilde geçerse Akut Sinüzit geçirilmiş demektir. Ancak 3 ay geçmesine rağmen burun tıkanıklığı, baş ağrısı, akıntısı vs. gibi şikâyetler devam ediyorsa Kronik Sinüzit hastası olunmuş demektir.
Akut sinüzit geçiren hastayı, kronik sinüzitli hastadan ayıran süre dışında önemli fark: Akut Sinüzit’i olanlar kendilerinin ciddi bir problemi olduğunu düşünme eğiliminde değildir. Sinüzit olarak geçirdikleri gerçekten sıkıntılı bir dönem vardır. Ama bu dönem geçtiğinde hayatlarına devam ederler.
Diğer yandan; Kronik / Müzmin Sinüziti olanlar sürekli bir mücadele içindedir. Sinüzit şikâyetleri sürekli olarak geri döner. Bu durum “yaşam kalitesini” ciddi bir şekilde etkiler.
Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı / nezle veya grip sonrası oluşur. Soğuk algınlığı en geç yedi günde iyileşir. Yedi gün geçmesine rağmen iyileşme olmuyor aksine şikâyetler artarak devam ediyorsa Akut Sinüzit olma ihtimali yüksektir. Bu durumda yapılması gereken bir doktora gitmektir. Doktor uygun tedaviyi verecektir. Bu muhtemelen antibiyotik ve rahatlatıcı ilaçlar olacaktır.
Kullanılması gereken antibiyotiğin ne olması gerektiği ve süresi hekimin takdirine göre değişir. Burada önemli olan antibiyotiği aksatmadan kullanmaktır. Hekim onayı olmaksızın iyileştim kastı ile tedaviyi yarım bırakmak sinüziti kronikleştirebilir. Rahatlatıcı ilaç olarak ağrı kesiciler, balgam söktürücüler ve burun açıcılar (damla / hap) kullanılır.

DİKKAT EDELİM! Burun açıcı damlalar gereğinden uzun dönem kullanılırsa bağımlılık yapabilir, burundan nefes almak için her birkaç saatte bir spreye ihtiyaç duyulur. Geceleri bile.
Spreye bağımlı olanlar, 7 gün 24 saat burun spreylerini yanlarında taşımak zorunda kalabilirler. İlacı almalarına neden olan sinüzit iyileştikten bile sonra yıllarca bu spreye bağımlı kalabilirler.
Spreye olan bağımlılık muhakkak terk edilmelidir. Bu bir ya da iki uykusuz gece anlamına gelebilir, ama 48 saatin ardından sprey yardımı olmadan nefes alınabilir. Eğer kendi başına girişimi başarılı olmazsa doktor yardımı alınmalıdır.
Özetle, bu spreyler burun tıkanıklığının en kötü zamanını atlatmaya yardımcı olur, ama beş altı gün sonunda bunları kullanmayı kesmek gerekir.

Doktorun verdiği ilaçlar dışında iyileşmeyi hızlandırıcı bazı uygulamalar vardır:
Bol sıvı tüketmek: Normalde tükettiğimiz sıvı miktarından bir miktar fazla sıvı alınmalıdır. Bitkisel çaylar özellikle ıhlamur faydalıdır.
Vücut direncini yüksek tutmak: Bu bağlamda istirahat, düzenli uyumak aşırı efordan sakınmak sayılabilir.
Burnu bol bol yıkamak: Burun kanallarını tuzlu su ile yıkayıp çalkalamak iltihabı boşaltamaya yardımcıdır.
Buhar kullanmak: Burun kanallarını nemli tutmak iltihabın boşalmasına yardımcı olur. Bunun için buhar solumak oldukça faydalıdır. Su kaynatıp buharı solunabildiği gibi içilen bitkisel çayların bile buharı solunabilir.
Akut sinüzit çoğu durumda bir doktor yardımıyla tamamen iyileşir. Eğer sinüslerdeki enfeksiyon geçmezse ya da sürekli yeniden başlarsa o zaman Kronik Sinüzit olduğu anlamına gelir.

Neden bazı insanlarda sinüzit kronikleşir ve iyileşmez?
Basitçe ortaya koymak istersek bunun iki sebebi vardır.
1) Burun ve sinüs yapısı ile ilgili sebepler (bölgesel / yerel): Eğik burun orta bölmesi (septum deviasyonu), genişlemiş orta burun eti, sinüs kanallarını tıkayan hücreler.
2) Tüm vücudu etkileyebilen problemler (sistemik): Bir uyaran (genellikle bunun ne olduğu bilinmez) burun ve sinüsleri kaplayan zarlarda şişmelere neden olur bu genellikle akciğer yüzeyini etkiler.
Birinci grupta sorun kemik ve kıkırdakta; ikinci grupta ise mukozadadır.

Check Also

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları …