Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) nedir?

Endoskopik sinüs cerrahisinde amaç tıkalı olan sinüs kanallarını açmaktır. Bunun için endoskop denilen tıkalı sinüs kanalını gösteren DONANIMLAR kullanılır. Endoskopik görüntü altında bilgisayarlı tomografi kılavuzluğunda özel aletler ile sinüs kanalları açılır.

Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında cerrahın hedefi, sinüsleri tıkayan ve enfeksiyona yol açan her hastalıklı dokuyu çıkarmaktır. İdeal olarak tıkanıklığa neden olan dokunun ortadan kaldırılması ,daha önce tıkanan sinüs kanallarının kalıcı olarak açılmasına imkan verir.

Burada önemli nokta cerrahın normal dokuya yada iltihaplanan sinüs iyileştiğinde muhtemelen normale dönecek hafif hastalıklı dokuyu almaktan sakınılmasıdır. Lüzumsuz ne kadar çok doku çıkarılırsa, iyileşmesi de o kadar uzun sürer ve komplikasyon riski de o kadar fazla olur. Hangi dokunun çıkarılıp hangisinin bırakılacağı genelde cerrahın takdirine bağlıdır. Benim takip etmeyi sevdiğim ilke, mümkün olduğunca az ama gerektiği kadar da yapilkesidir.

Günümüz cerrahlarının ameliyat odasında muhtelif ilave alete erişim imkânı vardır. Bu aletleri kullanıp kullanmamak kişisel tercih meselesidir. Bunlar:

Mikrodebriderler: Bir ucunda traşlayıcı diğer ucunda bir emme cihazı bulunan küçük bir tüptür. Cerrah cihazı ayağındaki bir pedal ile çalıştırınca küçük tüp hastalıklı dokuları traş eder, traş edilen doku otomatik olarak tüp içine emilir. Ben mikrodebriderleri polipli sinüzitlerde seviyorum ve kullanıyorum.

Lazerler: Lazerler, doku buharlaştırmak amacı ile tıpta kullanılırlar. Endoskopik sinüs cerrahisinin ilk yıllarında pek çok cerrah sıklıkla kullandı. Ancak dokuyu keserek değil yakarak çıkardığı için yara iyileşmesini olumsuz şekilde etkilediği görüldü. Bugün lazer endoskopik sinüs cerrahisinde çok nadir kullanılıyor.

Görüntüleme güdümlü cerrahi (image – guided surgery): Özellikle ileri seviye sorununuz varsa kullanılacak bir yöntem. Hastalığa veya geçirilmiş cerrahiye bağlı burun anatomisi bozulmuş ise kullanılması gereken bir enstrümandır. Normal vakalarda ameliyat süresini uzatması bir dezavantaj olarak düşünülebilir.

Endoskopik sinüs cerrahisi yaklaşık olarak 1 saat kadar sürren bir ameliyattır. Septum deviasyonu, konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) gibi ilave sorunlar varsa ki çoğunlukla vardır. Süre 1.5 saate kadar uzayabilir. Endoskopik sinüs cerrahisi ile burun estetik ameliyatı aynı anda yapılabilir. Bu takdirde süre biraz daha uzayacaktır. Ameliyat lokal anesteziyle (sınırlı uyuşturma) bile yapılabilmesine rağmen ben genel anesteziyi tercih ediyorum. Böylece hasta hiçbir şey hissetmediği gibi ben de daha rahat çalışıyorum.

Hastane seçiminde diğer ameliyatlardan farklı olarak, hastanenin endoskopik ekipmanlar açısından gelişmiş cihazlarla donanımlı olması önemlidir.

Endoskopik sinüs cerrahisi son 20 yıldır uygulanan bir yöntemdir. Daha önce cadwell luc denilen ameliyatlar yapılırdı. Bu ameliyatla tıkalı sinüs kanalının açılması yerine ağız içinden sinüse pencere açılırdı. Tabi ki bu pencere bir müddet sonra tıkanırdı. Hasta tekrar sinüzit ile uğraşmaya başlardı. Bu olumsuz durumun etkisi ile insanlar arasında sinüzit müdahalelerine karşı bir soğukluk gelişmiştir. Ancak unutulmaması gereken nokta endoskopik sinüs cerrahisi felsefesi eski yöntemlerden tamamen farklıdır ve bu sebeple sonuçlar yüz güldürücüdür.

Check Also

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları …