Sinüzit Belirtileri

İşte size kendinizi test edebileceğiniz birkaç soru:

1) Yüzünüzde basınç, dolgunluk veya ağırlık hissi var mı?

2) Burnunuzda tıkanıklık var mı?

3) Burnunuzda koyu, sarı veya yeşil akıntı var mı?

4) Geniz akıntınız var mı?

5) Koku duyunuzda azalma var mı?

6) Baş ağrınız var mı?

7) Nefes darlığı hissi ve öksürük var mı?

Yukarıdaki sinüzit belirtilerinin üç veya daha fazlası sizde varsa sinüzit olma ihtimaliniz yüksektir. O halde, ne yapmalısınız? 

Cevabımız aynı: KBB (kulak-burun-boğaz) doktoruna görünmelisiniz. Gerçek teşhis, böylece belirginleşecektir. Eğer teşhiste zorlanma olursa, doktorunuzun yönlendirmesiyle çekilecek “bilgisayarlı sinüs tomografisi” ile kesin tanı konulur.

Küçük bir not: Eskiden sıklıkla kullanılan düz film (waters grafisi) artık kullanılmamaktadır. Düz filmlerde hem yüksek doz radyasyon alınmakta hem de yanlış sonuç verme ihtimali bulunmaktadır.

unlemDİKKAT EDELİM! Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip ve alerjik nezle ile karıştırılabilmektedir. Bu bakımdan; ayırıcı tanı / teşhis çok önemlidir. Şöyle ki;

• Sinüzitteki burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, alerjide de ön plandadır. Ancak alerjinin akıntısı daha şeffaftır. Sarı-yeşil değildir.
• Alerjide burun akıntısına genellikle gözlerde yaşarma ve burun kaşıntısı eşlik eder. Sinüzitte ise bu yoktur. Çoğu şikâyetler toz, polen ve küf gibi alerjenlerle temastan sonra başlar.
• Soğuk algınlığı ve gribe gelince, bunlar; kışın görülen hapşırık, kırgınlık, burun tıkanıklığı ve akıntısına yol açan enfeksiyonlardır. Sebebi, virüslerdir. Vücut direncini yüksek tutmakla iyileşme gerçekleşir. Fakat sinüzitin oluşmasına sebep bakterilerdir. Antibiyotik
tedavisi olmaksızın iyileşme olmaz.

faydaliBİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ HAKKINDA BİLGİ:

sinus-tomografi
Sinüs tomografisinde hasta sinüslerin (solda) ve sağlıklı sinüslerin (sağda) görüntüsü

Bilgisayarlı tomografide röntgen ışınları ile bir dizi görüntü alınır. Sinüsler 1 ila 3 mm’lik aralıklarla taranır. İşlem genellikle 5 ila 10 dakika arasında sürer. Zor değildir. Ağrı hissedilmez. Dar ve kapalı bir alanda çekilen MR’dan farklıdır. Bu sebeple kapalı alan fobisi olanlarda rahatlıkla sinüs tomografisi çektirebilir. Eskiden pahalı bir görüntüleme yöntemi idi.Yaygınlaşması ile birlikte artık daha ekonomik bir hale geldi.

Sinüs tomografisi sinüzit tanısında önemli olmakla birlikte asıl sinüzit takibi ve cerrahisinde altın değerine sahiptir. Sinüs cerrahisinde cerraha kılavuzluk yapar. Bu sayede cerrah, tıkalı ve sorunlu sinüslerdeki sorunları giderir.

Check Also

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları …